DE RUSMOLLESE KERSTSTAL

Elk jaar wordt er op de Driesprong door ongeveer vijftien vrijwilligers twee dagen gewerkt om een Rusmollese Kerststal op te bouwen. Daarnaast zijn er nog zo'n veertig vrijwilligers drie weken actief om als Kerstwachter de bezoekers welkom te heten. Deze Rusmollese kerststal, die is opgenomen in de Brabantse Kerststallenroute, is in de kersttijd drie weken te bezichtigen. Het is fantastisch dat er ieder jaar weer zoveel mensen zijn die zich hiervoor in willen zetten. Dit alles onder leiding van Stichting Gedachteniskapel Rosmalen en hun voorzitter Theo Steenbekkers.

      Onder bezielende leiding van Ton van Lith staat s'morgens om 9.00 uur de eerste meter hoogte er al. vlnr.: Ton van Lith-Rien van Herpen-Leo van den Burgt-Jan Zantkuijl-Christ Steenbekkers-Erik de Haas-Cor Geerts.

     

           Daarna gaat het snel. De kapconstructie en het dakbeschot worden vr de middag nog aangebracht.

     

De bouwploeg heeft inmiddels versterking gekregen van Theo Steenbekkers,Wim Tibosch en Ron Geurts en Hans Breuer.

     
Vier uur in de middag. Twee bouwers van het eerste uur Cor Verstegen en Jan Hoofs (linkse foto de twee mannen met pet) komen ook een kijkje nemen. De pannen liggen er al op en het geheel wordt met enkele kerstbomen aangekleed.

     

De volgende dag is voor de inrichting van de stal. De beroemde knikengel wordt op zijn plaats gezet en de muziekinstallatie aangesloten.

     


De kerstfiguren worden verzorgd en aangekleed. Op de foto's zijn  Joop Hoofs-Rian Geurts-Gerda Steenbekkers en Helma van Lith aan het werk om dit karwei te klaren. Vijf van de zes kerstfiguren zijn door beeldenaar Theo Steenbekkers gemaakt naar bekende Rusmollese minsen.

     

                              Maria                                                                                 Joseph
 

 
   

                   Koning "Hein van Creij"                                                       Koning "Dorus van Helvoirt"

 
   

                             Herder "Pastoor Huub van der Meijden" en Koning "Steven Tibosch"

     

                         
Naast de prachtige kerstgroep wonen er ook twee schapen in de kerststal.

     

                           Op de marktdag wordt de kerststal verrast mi bloemen op zunne misse.

     
        Soms wordt de  kerststal door Moeder natuur met sneeuw in een sfeervol jasje gestoken. 

         
De officiele opening van de kerststal in 2007 middels het voorlezen van het kerstverhaal door Jaqueline van Hirtum-Vos.

Op 6 januari brengen honderden kinderen, die als koning meedoen in de Driekoningen lampionnenoptocht, een bezoek aan de stal. Deze optocht vertrekt bij het SJV gebouw in de Mimosastraat. De kleine koninkjes zijn rond 17.00 uur bij de stal en krijgen daar chocolademelk en een versnapering.
Hulde voor de initiatiefnemers en al diegene die in de loop der jaren op een of andere manier aan deze prachtige Rusmollese kerststal hebben meegewerkt.
                                          ========================
==============